Einde van Type 1-lettertypen
 /  Adobe / Branche / Einde van Type 1-lettertypen
Einde van Type 1-lettertypen

Einde van Type 1-lettertypen

Aan alles komt een einde. Zo ook aan het Type 1 variant van de lettertypen die er bestaan. En daar kunnen we niet vroeg genoeg bij zijn om dat te vermelden. Misschien heb je de melding al voorbij zien komen want in januari 2023 schakelt Adobe ondersteuning voor het ontwerpen met Type 1-lettertypen uit. En voor Photoshop zal dat al in 2021 zo zijn.

Lettertype Type 1 dateren nog vanuit 1984 en maakten nog onderscheid tussen besturingssystemen. Met de komst van TrueType lettertypen was het probleem verholpen omdat deze op zowel mac als windows gebruikt konden worden. En de OpenType lettertypen van vandaag de dag zijn platformonafhankelijk en ondersteunen uitgebreide tekensets en lay-outfuncties, die een rijkere taalondersteuning en geavanceerde typografische controle bieden.

Wat gebeurt er met jouw documenten die Type 1 lettertypen gebruiken?
Adobe-applicaties zullen de aanwezigheid van Type 1-lettertypen niet langer herkennen, zelfs niet als je Type 1-lettertypen in je desktop-besturingssysteem hebt geïnstalleerd:
1. Type 1-lettertypen worden niet in het menu Lettertypen weergegeven.
2. Er is geen manier om eerder geïnstalleerde Type 1-lettertypen te gebruiken.
3. Bestaande Type 1-lettertypen verschijnen als Ontbrekende lettertypen in het document.

Wat kun je dan het beste doen?
Kijk of je via fonts.adobe.com via jouw licentie op Adobe Creative Cloud het lettertype kunt vinden en activeren. Of kijk of je een OpenType variant van het lettertype kunt kopen elders online. Vervolgens vervang je de lettertype in jouw document voor het nieuwe OpenType lettertype via het menu Tekst->Lettertype zoeken/vervangen.

Jeroen Duller

Ik wil je alles leren wat je in de praktijk nodig hebt. Stel mij maar een vraag en weet zeker dat ik je kan helpen!

Wil je een reactie achter laten?

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Door u gekozen

DTP Cursus

DULCOM geeft trainingen in Creatief DTP met Adobe InDesign, Illustrator, Photoshop in Creative Cloud. Leer werken met deze programma’s en het foutloos aanleveren van PDF bestanden bij drukkers. Onmisbare kennis voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met vormgeving.